Blog, eigenontwerp, exclusief, Fashion, lingerie, lingerie productie, ondernemer, vrouwenmode

Stap 2: keuzes maken

Na stap 1 is het automatisch tijd voor stap 2. Dat is ook zo bij het maken van lingerie of badmode. De stappen volgen elkaar automatisch op, in stap 1 heb ik je gevraagd om niet in beperkingen te denken. Je mocht al je wensen opschrijven of bewaren op Pinterest. Nu is het tijd om al deze ideeën te trechteren en te kijken wat het beste past bij jou als persoon en bij jouw lichaam.

Ieder lichaam is verschillend en uniek, daardoor is het helaas niet zo dat elk kledingstuk hetzelfde doet voor iedereen. Bepaalde figuren staan bepaalde kledingstukken een stuk mooier en charmanter. Persoonlijk trek ik sommige kledingstukken niet aan omdat het afbreuk doet op mijn figuur, dat zal je waarschijnlijk herkennen. Bij lingerie en badmode is dit eigenlijk net zo. Lingerie kan echt iets toevoegen, bepalend zijn voor hoe je kledingstuk valt.


Op het moment dat lingerie goed aansluit op je lichaam, valt je kleding ook mooier op je lichaam. Het kan er zelfs voor zorgen dat je een maat slanker toont. Enkel en alleen omdat je de juiste lingerie draagt en weet hoe je deze moet dragen. In de maanden dat ik bij Naron werkte in Breda (een lingeriezaak voor de grotere cupmaat) heb ik dit vaak mogen aanschouwen. Vrouwen die voor het eerst in hun leven de juiste lingerie maat geadviseerd kregen en deze aan deden. De verademing was af te lezen van hun gezichten.

Terug naar de trechter. Op het Pinterest bord heb je een aantal ideeën gespaard. Deze ideeën zijn mogelijk te combineren, het kunnen er niet teveel zijn. Teveel gaat er (te) druk uitzien en niet alle ideeën zijn samen te voegen in een patroon. Dit zijn simpelweg technieken die niet te combineren zijn.

Bij kleding is het zo dat je vaak een accent wil leggen op een bepaald gedeelte van je lichaam. Je wilt je heupen accentueren of juist verbergen. Je wilt je taille slanker laten lijken of je draagt liever losvallende kleding. Dit is hetzelfde bij je benen, je buik, je billen of de borsten. Ik zal verder inzoomen op lingerie in deze blog.


De eerste vraag die ik eigenlijk altijd stel aan de dame waarvoor ik iets ga ontwerpen is of ze een voorgevormde bh wil of niet. Grappig is dat het hierbij om een klein stukje stof gaat maar dat het wel een onwijs verschil geeft aan de lingerie. Sommige vrouwen voelen zich erg onzeker en/of onprettig zonder.

De keuze van het model voor de bh is naast je wensen ook afhankelijk van wat mogelijk is voor jouw lichaam. Grotere borsten hebben voor steun altijd een beugel nodig. Een bh zonder beugel is ook mooi met een grotere cupmaat maar onpraktisch. Hierdoor zul je deze maar met weinig gelegenheden aantrekken. Ook kan het model van de bh bepalen of de zijkant van de borst meer naar voren wordt geduwd. Dit zorgt ervoor dat je slanker oogt.

Een ander aspect waar aandacht aan gegeven moet worden is de dikte en stevigheid van de huid. Heb je een dikkere huid dan kan je eigenlijk alle modellen aan. Heb je een minder stevige huid, bijvoorbeeld doordat je ouder bent of doordat je veel bent afgevallen dan is het goed om daar rekening mee te houden. Het middenstuk van de bh die tussen de borsten valt, zal ik dan hoger adviseren. Dit zorgt ervoor dat de borst mooi in de bh zal vallen. Een slappe huid zal er bij een lager middenstuk voor zorgen dat de borst bij het midden van de bh over de bh rand heen zal vallen. Ook als de bh voor de rest goed past, je huid heeft helaas niet meer de stevigheid om dit tegen te gaan.

De achterzijde van een bh kan ook uit verschillende breedtes bestaan. De grotere maten zijn altijd breder. Dit komt omdat 80% van de stevigheid van de bh komt van deze band die om je lichaam heen zit. Het is daarom van belang dat deze het gewicht kan dragen zonder dat het teveel gaat snijden in de huid. Ook als je wat meer last hebt van vetjes op de rug is dit mooier, het zorgt ervoor dat het er mooi overheen valt. Als je met meer vetjes kiest voor een dunne band zal het in de huidplooi kruipen die we daar allemaal hebben. Dit doet pijn omdat het gaat snijden en het zal ook de huidplooi accentueren.


Naast deze vragen kijk ik altijd naar de wensen en de ideeën van de klant. Bij de keuze van het model is er vaak een oplossing om tegemoet te komen aan de wensen. Heb je bijvoorbeeld een minder sterke huid en wil je graag een middenstuk dat niet te hoog toont? Een oplossing kan zijn om te werken met tule van huidskleur of met kant die een gedeelte van de huid laat zien. Ontzettend mooi en vrouwelijk.

De kleur van het ontwerp is afhankelijk van de jou. Dan komt het echt neer op waar je hart sneller van gaat kloppen. Welke kleuren staan je mooi? Moet het een strapless model zijn? Mag het kant zijn of juist niet? Is het voor een speciale gelegenheid? Bijvoorbeeld voor een bruiloft of voor nieuwjaar? Rood dragen brengt dan geluk. Wat trouwens ook een ideale kleur is onder witte kleding. Het staat mooier bij de meeste mensen op de huid en ook onder het witte shirt. 

Zoals je kan lezen zijn er nog zoveel mogelijkheden om over na te denken. Zie je door de mogelijkheden jouw ideale kledingstuk niet meer? Ik help je graag verder. Ik wil gratis een schets voor je maken. Een leuke oefening voor mij en jij hebt je ideale plaatje! Om echt te kijken naar de wensen die je hebt en datgene wat bij je past wil ik tot maximaal een uur met je videobellen. Dit lijkt mij super om te doen, laat het dus vooral weten! 

Heb jij er meer zin in om zelf aan de slag te gaan? Download dan deze PDF met een silhouette van een vrouw voor het ontwerpen. Wil je meer lezen over de zoektocht van Elske naar haar kimono? Haar verhaal kan je hier lezen en vergeet vooral niet je schets met mij te delen als je het leuk vind!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *