Blog

Mijn ontwerptafel

Klarike, hoe bedenk jij je ontwerpen? Een vraag die iemand nog niet zo lang geleden op mij afvuurde. Het antwoord is dan eigenlijk eenvoudig: alles vormt zich in mijn hoofd. Naast het gegeven dat ik dit antwoord gaf vroeg de persoon in kwestie mij om er anders eens een blog over te schrijven. Zoals jullie al voorbij zagen komen in mijn feed, heb ik toegezegd.

Nu zit ik hier en stel ik mezelf die vraag nogmaals: ‘Hoe komen mijn ontwerpen tot stand?’ Die vraag blijkt niet zo eenvoudig te beantwoorden als ik dacht, alleen al omdat er twee manieren zijn waarop ik een lingerieset kan ontwerpen. Voor mijn portfolio of voor een klant. Bij de eerstgenoemde heb ik de volledige regie en bij het ontwerpen met de klant, ontwerpen we samen. Doordat ik beide onderwerpen leuk en interessant vind om met jullie te delen, zal ik over beide een aparte blog schrijven. 

In deze blog ga ik in op het proces dat ik meemaakte bij het ontwerpen van de eerste collectie van Klarike Lingerie. Waar ik mee begin? Met een onderzoek naar de huidige trends, welke bh-modellen worden veel gedragen, welke modellen hebben een mooie pasvorm en welke kleuren zijn de trendkleuren het komende seizoen? Ook had ik een inspiratiebord op Pinterest en op Instagram. Mooie lingerie die ik zag verzamelde ik daar. Soms ook verschillende stijlen, waaruit ik uiteindelijk één stijl wilde kiezen. Eenheid en herkenning in een collectie is van belang.

Eigenlijk is de eerste stap het bepalen van de stijl waarin ik wil werken. Kant zal daar altijd onderdeel van zijn, ik houd ervan. Het onderstreept voor mij de vrouwelijkheid van een ontwerp; de finesse en de details. Het is één van de redenen waarom ik zo van lingerie houd.

Bij het ontwerpen van deze collectie gaf ik mijzelf weinig tot geen tijd om te ontwerpen op papier. Er waren veel dingen die ik wilde leren in deze tijd en daarnaast ook veel veranderingen in mijn leven. 
Dit is de reden dat ik weinig tot niks heb uitgetekend van het ontwerpproces, alles gebeurde in mijn hoofd

Ideeën overspoelden elkaar. Het ene idee mocht blijven en een ander mocht gelijk weer de vergetelheid in. Doordat ik niks opschreef vergat ik soms ook wel eens iets, om mijzelf daarna een tijd bezig te houden met het ophalen van de herinnering naar het geweldige idee.
Lang verhaal kort, er is veel gebeurd in het creatieve gedeelte van mijn hoofd. Er zijn veel beslissingen geweest over kleur, bh-modellen en extra’s. Niet te vergeten ook de keuzes in wat ik niet kon maken, want geloof mij: Er zijn zo ontzettend veel mooie en bijzondere dingen om te maken. Ik kan dit ook niet zomaar uitleggen. De volgende keer zal ik proberen dit meer vast te leggen zodat ik jullie meer mee kan nemen in dit ontwerpproces.

Een belangrijke beslissing in het ontwerpproces is ontstaan op het moment dat de ontwerpen zo goed als klaar waren. Hoe dit is gegaan? Ik liep door het bos en belde met Sarah Dikker, ze gaf mij de tip om ook met leer te gaan werken. Een onwijs gaaf idee dat heel snel zijn weg vond naar de ontwerptafel in mijn hoofd. Ik ben nog steeds heel blij met deze tip, het geeft iets extra’s aan mijn collectie. Het is stoer maar ook lief. Onafhankelijk en vrouwelijk. Zelfbewust maar ook kwetsbaar. 

Na de keuze van de ontwerpen, ben ik overgegaan naar het maken van de lingerie. Ook dat is weer een heel ander verhaal, een verhaal waar nog ruimte was voor aanpassingen van het ontwerp. Aanpassingen kijkend naar de modellen die mijn lingerie zouden gaan dragen tijdens de shoot en de stoffen die er beschikbaar waren.
Daar ga ik je in een andere blog meer over vertellen. Anders is mijn eerste blog meteen een boekwerk! 

Ik houd ervan en ik zal je zeggen, ik kan hier uren over doorpraten. Heb je nieuwe of onbeantwoorde vragen? Laat het mij vooral weten en blijf me volgen; want ik neem je graag mee in mijn ontwikkelproces en het productieproces! 

(2) Comments

  1. Rima says:

    Super leuk om te lezen dat er zoveel verhalen er verteld kunnen worden over over het maken van 1 bh. Ik ben benieuwd naar de rest van je verhalen!

    Liefs,
    Rima

    1. Dank je wel voor je leuke comment lieve Rima! Ik laat het je weten als er nog meer blogs online komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *