Blog, eigenontwerp, Fashion, lingerie, Onderneming, vrouwenmode

Daar stond ik dan met tranen in mijn ogen

Een aantal jaren geleden, ik weet niet eens zo goed wanneer. Wel woonde ik toen 2 jaar in Deventer, in verband met mijn studie. Ik studeerde toen aan de Jan des Bouvrie college of eigenlijk was ik op dat moment net gestopt. Het was niet de studie voor mij, bij een studieopdracht waar we een herenpand moesten inrichten ging ik helemaal op in 1 ontwerp. Een tafel met een open haard aan de binnenkant. Wat hier voor mij heel duidelijk naar voren kwam was dat ik meer oog voor detail had dan voor het ontwerpen/inrichten van iets groots.

Ik was dus gestopt met mijn opleiding aan de Jan des Bouvrie, na een maand van weinig slaap had ik ontdekt waar mijn hart wel sneller van ging kloppen. Lingerie en badmode, hoe ik hier achter ben gekomen is ook een leuk verhaal maar die houden jullie nog van mij tegoed. 

In deze blog wil ik het met jullie hebben over mijn zoektocht en waarom mijn ogen vol tranen stonden. Zoals ik hierboven benoemde was ik gestopt met mijn opleiding en was ik erachter dat lingerie mijn passie was. Dat betekende toen dat ik een lingeriewinkel wilde en dat ik meteen wilde weten hoe ik lingerie maak. Dat vind ik belangrijk zodat ik vrouwen hierover kan informeren. Ik ben na dit besluit op zoek gegaan naar de juiste cursus. Deze had ik gevonden in de vorm van het ontwerpen en maken van lingerie, badmode en accessoires op maat. Als student zijnde kostte mij dit een goede smak geld. Ik ging daarom aan het begin van mijn cursusjaren om de week naar de cursus. Zo spreidde de leercurve zich maar ook de investering zich enigszins. 

In mijn eerste cursus was ik bezig met de basis bh. Ik kwam er achter dat het maken van een bh niet zo eenvoudig was, aan opgeven dacht ik niet. Al vroeg ik me soms wel eens af waarom ik zoiets moeilijks had uitgezocht. Na een dag cursus zat mijn hoofd vol. Ik zoog de informatie op als een spons. Wat van belang was, want van nooit iets maken naar bh’s op maat is een flinke stap.


Hiernaast kreeg ik ook steeds meer de behoefte aan een mooie goed passende bh. Als je je ergens in verdiept, zie je hoeveel er mogelijk is. Ik knipte plaatjes uit van de mooiste lingerie die ik wilde en die ik ooit voor mijzelf zou gaan maken! Bij mij zorgde al die kennis ervoor dat ik een klein beetje hebberig werd. Ik wilde ook een mooie bh en niet alleen maar een goed passende in 1 kleur. Ik wilde een bh met kant, daar gaat mijn hart echt sneller van kloppen. De verfijnde details die hierin te zien zijn. ‘I love it.’ 

Vol goede moed ging ik naar de lingeriezaken die zich in Deventer bevonden, dit waren er denk ik 5. Allereerst ging ik naar de lingeriezaken waar mijn studentenbudget nog enigszins zou overleven. Ik kan mij herinneren dat er een Hunkemöller, Livera en een H&M was. Het aanbod in de grotere cupmaten en kleinere omvang was in die tijd kleiner dan dat het nu is. Er was dan ook niet veel dat mij zou passen, dit wist ik op voorhand. Toch was ik teleurgesteld als ik zag dat er op de basis bh’s na niet veel was voor mij en probeerde ik toch de maten die een beetje in de buurt kwamen. Zonder succes helaas.  

Ik wilde de teleurstelling niet laten overheersen en ging vol goede moed naar de volgende winkel om daar toch hetzelfde probleem tegen te komen en het toch weer te proberen met die enkele mooie bh. Deze bh was vanzelfsprekend toch te klein. Als laatste ‘budget’ winkel voor mij in mijn studententijd ben ik naar de Livera gegaan. De mooie bh’s hingen aan de rechterkant, ze lachten mij allemaal vriendelijk tegemoet. Ik negeerde de linkerkant dan ook volledig, de plek waar alle basis bh’s hingen. Aan de rechterkant van de winkel begon ik weer vol goede moed te kijken naar wat ik mooi vond.


Wat begon met het zoeken naar bh’s die ik mooi vond eindigde in kijken naar bh’s met iets van kant die beschikbaar waren in mijn maat. Alweer die teleurstelling. Op dat moment kwam er een medewerkster aan, zij vroeg waar ik naar opzoek was en ik antwoorde dat ik op zoek was naar een bepaalde maat, mijn maat. Hierop nam ze mij gelijk mee naar de linkerkant van de winkel. Hier hing de basis lingerie, wat ook heel mooi is als dat hetgeen is waar je naar op zoek bent. 

Toch heb ik een drietal bh’s gevonden die ik wilde passen, waarvan 1 echt helemaal basis was. Niks erop of eraan. Vanzelfsprekend begon ik met het passen van de twee bh’s waar nog iets op te zien was. Helaas, deze pasten niet goed en toen ik de basis bh paste zat deze wel.

Daar stond ik dan met tranen in mijn ogen. In de paskamer, tranen die ik tegen probeerde te houden. Dit lukte alleen niet helemaal, ik voelde zoveel teleurstelling en misschien ook wel onbegrip. Want ik kon er toch ook niks aan doen dat ik deze bh-maat had, waarom was er ook niet iets moois voor mij? Ik ben op dat moment niet de paskamer uit gekomen, ik moest mezelf even herpakken voordat ik verder ging naar de volgende lingeriewinkel.


De volgende lingeriewinkels bevonden zich in het hogere segment. Dit waren prachtige winkels met de mooiste stoffen, echt om verliefd op te worden. Het bezoek aan de eerste winkel duurde niet lang, zij hadden mijn maat niet. Op naar de tweede, hier ben ik goed geholpen. De medewerkster was heel eerlijk en het kwam er op neer dat er maar 1 bh was die enigszins in de buurt kwam van mijn wensen. Niet omdat die zo was zoals de plaatjes die ik had gezien, maar omdat het geen basis bh was. De bh was mooi en uniek. Dat is denk ik het gedeelte dat mij heeft overgehaald om hem te kopen. Hij paste redelijk, maar deed als ik hem langer aan had pijn onder mijn oksel en hij was onwijs onpraktisch om te dragen. Wat veroorzaakt werd door het unieke design. Beide punten waren zo vervelend dat ik hem eigenlijk bijna nooit heb gedragen. Ontzettend zonde natuurlijk.

Deze ervaring zou ik nooit vergeten. Ik voelde me zo verloren en verdrietig in de paskamer van Livera. Daarnaast voelde ik ook zoveel vastberadenheid om door te zetten in mijn droom. Mijn eigen atelier waar ik wel die mooie goed passende lingerie of badmode kan maken. Want ik kan mij niet voorstellen dat ik de enige vrouw ben die zich ooit zo heeft gevoeld in de paskamer of misschien voel jij dat nu nog steeds wel. Hoe heerlijk is het als ik daarin een oplossing kan aanbieden met lingerie op maat. 

Nu ik dit verhaal schrijf ben ik mij er nog meer bewust van dan normaal dat ik een missie heb om mijn dromen te laten slagen. Om ervoor te werken. Om te leren waar ik vrouwen mee kan helpen en welke oplossingen ik kan aanbieden. 

Over die oplossingen en welke factoren van invloed zijn bij de keuze van het type bh en het verdere ontwerp vertel ik meer in een andere blog. Stap 2 in mijn ontwerpproces. Vind jij het leuk om je eigen kledingstuk te ontwerpen? Dan wil ik je aanraden om te beginnen bij stap 1. Als je commentaar hebt of vragen, laat het mij weten! Ik vind het altijd leuk als ik een opmerking krijg op mijn blog. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *